C H I R U R G I E


Electrochirurgie/Radiochirurgie/Criochirurgie

Radioablatia intratisulara - noua metoda de desfiintare a unei tumori benigne

articol_pic

Chirurgia actuala face importante progrese in tratamentele prin abord minimal (microincizii sau punctii) sub control imagistic (endo/laparoscopic, radiologic, ecografic sau RMN).

Arsenalul utilizat pentru indepartarea structurilor nedorite include pe langa instrumentele “reci” si pe cele energetice (electrocauter, crio, laser, plasma, radiofrecventa, ultrasonic, cu microunde).

Ele sunt mereu mai precise, datorita ultradozarii energiei utilizate in functie de parametri tisulari urmariti in timpul procedurii (temperatura, impedanta, ecogenicitate,etc).

Instrumentele utilizand energia undelor din domeniul radio (cu frecvente intre 2,5 si 6 MHz)  au o manevrabilitate deosebita datorita unui triplu control facil (monitorizare ecografica in timp real, urmarirea impedantei tesutului expus si reglarea temperaturii produse intratumoral).

Cu ajutorul dispozitivului Thermocon (Sometech) pot fi distruse fara a fi extirpate o serie de tumori sau hiperplazii (preferabil benigne) sub hipnanalgezie sau anestezie generala in chirurgie de zi:

-          adenofibroame mamare,

-          chisturi mamare,

-          lipoame,

-          unele ginecomastii,

-          fibroame uterine,

-          adenopatii (ganglioni mariti), etc.

Pentru aceasta trebuie ca structura tinta sa fie abordabila transcutanat, sa aibe anume dimensiuni (1,5 – 5cm), sa nu existe vecinatati anatomice foarte periculoase, sa nu existe tulburari de coagulare sau contraindicatii de anestezie.

Vascularizatia tumorala este sever afectata de expunerea la temperaturi de 65-70 grade, ceea ce face ca tumora sa devina “subnutrita” cu titlu permanent, diminuand lent in favoarea tesuturilor invecinate, care ii iau progresiv locul, fara dezvoltarea vreunei cicatrici interne. Aceasta este foarte favorabil nu doar pentru supletea ulterioara a tesuturilor, ci si pentru urmarirea ulterioara netulburata de vreo cicatrice a organului tratat. Durerile sunt minime si recuperarea imediata, in ziua ce urmeaza interventiei, activitatile uzuale putand fi reluate.

Interventiile se practica deja sub control sonoelastografic in Clinica Elite (promotoarea radioablatiei in tumorile mamare) si clinica Ginecoland. 

Pagină realizată cu sprijinul CLINICII ELITE (www.clinicaelite.ro) Conf.Dr. Stefan Voiculescu

inapoi la articole